Esittelyssä Syväjoensalon ennallistamiskohde
Syväjoensalo on Luonnonperintöäätiön omistama noin 41 hehtaarin suojelualue, josta suurin osa on harvakseltaan ojitettua suota. Ojituksen myötä kasvanut mänty- ja koivupusikko katkaisee alueen pohjois- ja eteläpuolelle jatkuvan laajemman suoalueen kahtia. Ennallistaminen palauttaa laajemman suokokonaisuuden yhtenäisyyden.
Syväjoensalon suot ovat melko ohutturpeisia ja reheviä. Ojituksen jälkeistä suoluontoa hallitsee siniheinä, rehevyyden ilmentäjä. Samoin kataja on monin paikoin huomiota herättävän runsas. Osa alueen soista on ollut lettorämeitä. Suokasvillisuutta on pääosalla aluetta hyvin jäljellä, mutta paikoin mänty on vallannut valotilan pohjakerroksen kasveilta ja kuivuminen tappanut rahkasammaletkin. Ojat on monin paikoin kaivettu pohjamaahan saakka. Ilman ennallistamista tämä johtaa kaiken turpeen hajamiseen.
Ennallistamisessa Syväjoensalon ojat täytetään pääosin kauttaaltaan. Koska ojamaita on melko paljon jäljellä, ainesta riittää ojiin palautettavaksi. Kriittisille kohdille, ojien kynnyspaikkoihin, tehdään tiukemmin pitävät padot, jotta alueella hyvin voimakkaat kevättulvat eivät pääse huuhtelemaan ojalinjaa pitkin ja siten kuljettamaan ainesta eteenpäin ennen kuin tilanne on vakiintunut. Samalla avataan ojien penkkojen paikoin tiheäksi kasvanut pienehkö puusto. Poistettava puusto jätetään suohon, eli upotetaan ojiin hiilivarastoksi.Syväjoensalon kohteen läpi virtaa vanhoissa kartoissa nähtävissä oleva luonnonpuro. Nyt puron vedet kulkevat ojissa. Puron vanha uoma on maastossä pääosan matkaa yhä olemassa ja vesi palautetaan mahdollisuuksien mukaan puroon.Syväjoensalon ennallistamisella ennakoidaan olevan nopasti negatiivinen, eli ilmastoa viilentävä, vaikutus ilmastoon vaikuttavaan säteilypakotteeseen. Rehevän suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen turvekerroksesta. Ennallistamistoimien vuoksi syntyvän metaanin määrä pyritään pitämään pienenä täyttämällä ojat kokonaan, eikä alueelle jää juurikaan avoimia ja saraa kasvavia vesiallikoita jotka olisivat isoja metaanin lähteitä. Puusto ja siihen ojituksen jälkeen kertynyt hiili jää joko kitumaan ja todennäköisesti hiljalleen kasvamaan tai keloutumaan suolle, tai se upotetaan ojiin hiilivarastoksi. Lisäksi alueen heijastavuus, albedo, lisääntyy kun havupuusto vähenee tai poistuu, tällä on ilmastoa viilentävä vaikutus.
Biodiversiteetille lettorämeen ja vastaavien rehevien soiden palauttaminen on erittäin tärkeää. Nämä suotyypit ovat itsessään uhanalaisia luontotyyppejä. Vesiensuojelullisestikin ennallistaminen tuo hyötyjä nopeasti, sillä ojia pitkin virrannut purovesi on paikoin syövyttänyt ojien pohjaa ja kuljettanut maa-ainesta läheiseen Syväjokeen. Se päättyy kun vesi pakotetaan takaisin suolle suodattumaan ja vanha puro kuljettamaan vedet loppumatkan jokeen.Syväjoensalon ennallistamisen suunnittelu on vielä hieman kesken, mutta parhaassa tapauksessa konetöihin päästään vielä myöhemmin tämän syksyn aikana. Jos käy niin, että talvi yllättää ennallistajat, kohteen työt siirtyvät seuraavaan maastokauteen.
Syväjoensalo ennallistettiin Hiilipörssin ollessa osa Suomen luonnonsuojeluliittoa.