Viiden hehtaarin alue koostuu kahdesta pienestä mutta biodiversiteettiarvoiltaan rikkaista soista. Alueen lähdevesiä tullaan johtamaan nykyisistä syvistä ojista entisille pelloille mahdollistaen lähdevaikutteisen lehtokorven kasviston ja eliöstön levittäytymisen monipuolistumisen laajemmin soilla. Lähdevettä kuljettavien ojien laitamat ovatkin säilyneet osittain hyvin rehevinä, ja sieltä löytyy hienoa purolajistoa kuten näkinsammalta ja purovitaa.
Myös Mökkivaaran palstan yhteydessä olevalle vanhalle metsänkaistaleelle haetaan suojelustatusta. Vanha metsä rikastuttaa alueen luonnon monimuotoisuutta entisestään. Ennallistamisen yhteydessä alueelle jäävä lahopuu lisää luonnon arvoja ja tarjoaa elinympäristön monille lajeille.
Suoalueiden ennallistaminen aloitetaan vuoden 2024 loppupuoliskolla. Voit lukea lisää kohteesta Hiilipörssin uutisista.
Kuvassa yksi Mökkivaaran lähteiköistä.
Hiilipörssin yhden hehtaarin ilmastohyöty on 750 kg hiiltä tai 2 778 kg hiilidioksidia vuosittain. Ennallistaminen toimii siten, että mainittu määrä hiilidioksidipäästöjä jää syntymättä, eli ennallistaminen estää hiilivuodon turpeen hiilivarastosta ilmakehään. Vaikutus jatkuu ennallistamisen jälkeen pitkään, mutta varmuudella voimme sanoa, että valituilla kohteilla vähintään 15 vuotta sama määrä päästöjä jää syntymättä joka vuosi. Yhteenlaskettuna 15 vuoden ajalta tämä tarkoittaa keskimäärin 42 CO2-tonnin estettyä hiilivuotoa ennallistetulta suohehtaarilta, mikä on myös hehtaarille määritelty hiilihyöty.
Ennallistetut suoalueet suojellaan pysyvästi, joten 100 vuoden aikana kertyvä hiilihyöty on suuruusluokaltaan 5-6 kertainen. Tämä toimii Hiilipörssiltä ostetun luontoteon varmuuskertoimena.
Mökkivaaran ja Jalkalanvaara-Sammallammen ennallistamisen merkittävin vesistövaikutus kohteella on paikallinen, kun arvokkaat lähdevedet jäävät soille rikastuttamaan alueiden lajistoa. Soiden ennallistaminen vähentää myös ravinteiden ja kiintoaineksen valumista soiden alapuolisiin vesistöihin.
Ennallistamisen myötä suolle saadaan palaamaan kadonnutta lintu- ja perhosfaunaa sekä rehevien korpien kasvillisuutta. Myös suon viereiselle metsälle haetaan suojelustatusta, minkä myötä alueelle muodostuu hieno, ennallistuva suojelukokonaisuus.
Luonnontilaistuvalla suolla on lähes aina myös virkistyskäytöllistä merkitystä. Hyötyä syntyy myös aluetaloudelle, kun konetyöt ennallistamiseen ostetaan paikallisilta yrittäjiltä.